Catatan Popular

Jumaat, 8 Oktober 2010

ham jadah punya HINDRAF

Persoal titah Sultan Johor kemuncak kebiadapan Hindraf

PASIR MAS 8 Okt. – Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) menganggap kenyataan Pengerusi Hindraf, P. Waytha Moorthy yang mempertikai titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar adalah kemuncak kebiadapan pertubuhan haram itu.
Presidennya, Datuk Ibrahim Ali berkata, kenyataan Hindraf dalam Free Malaysia Today semalam, tidak ubah seperti kenyataan Parti Komunis Malaya (PKM) yang juga telah diharamkan.
“Kenyataan Hindraf dalam laman web Free Malaysia Today mengkritik kenyataan Sultan Johor yang mengingatkan semua pihak agar jangan sekali-kali mempersoalkan kuasa raja dan mempertikaikan hak serta keistimewaan orang Melayu merupakan satu kebiadapan yang melampau.
“Apatah lagi apabila dikaitkan pula dengan Perkasa sedangkan ia tidak ada kena-mengena. Lagipun kami tidak pernah menghadap atau bertemu dengan Sultan Johor,” katanya ketika ditemui pada Majlis Ramah Mesra Bakal Haji 2010 anjuran beliau di sini, hari ini.
Pada majlis tersebut, Ibrahim turut menyampaikan sumbangan wang tunai kepada 96 bakal jemaah haji.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas menambah, titah Sultan tidak boleh dipertikai oleh mana-mana pihak dan mereka yang terlibat disifatkan seperti golongan tidak berfikiran.
“Dalam sistem negara kita ini, Sultan adalah payung negeri manakala Yang di-Pertuan Agong adalah payung negara. Kenyataan yang dikeluarkan oleh ketua negara ini di mana-mana negara pun orang tidak pernah dipertikaikan.
“Kalau perkara macam ini berlaku di Thailand, hari ini buat, hari ini juga ditangkap tetapi di negara ini nampaknya perkara begini semakin menjadi-jadi sehingga kemuliaan institusi raja pun dipertikaikan,” ujarnya.
Ibrahim bagaimanapun menyerahkan kepada Kementerian Dalam Negeri untuk mengambil tindakan dan berharap sesuatu dilakukan bagi membendung tindakan golongan tersebut.
“Jangan biarkan institusi raja tercemar, dipermain dan diperlekehkan oleh golongan yang tidak beradab itu,” katanya.
Sementara itu, Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), Mohamed Maliki Mohamed Rapiee berkata, kenyataan Waytha tersebut bukan sahaja kurang ajar, malahan menunjukkan dia langsung tidak mempunyai semangat sebagai seorang warganegara Malaysia.
“Sejak pembinaan negara ini oleh datuk, nenek dan moyang kita dahulu, semua rakyat telah bersetuju untuk memperakui ketetapan Rukun Negara yang salah satunya menyebut tentang Kesetiaan Kepada Raja dan Negara, jadi Waytha nampaknya memang melangkaui batas.
“Justeru saya amat berharap supaya pihak berkuasa dapat mengambil tindakan ke atasnya walaupun kita tidak mempunyai perjanjian ekstradisi dengan United Kingdom.
“Pada masa sama, saya menyeru rakyat Malaysia supaya memencilkan individu dan pertubuhan seperti Waytha serta Hindraf kerana jelas bertujuan memporakperandakan negara,” tegasnya.
Presiden Gagasan Melayu Perak (GMP), Datuk Seri Mohd. Hilmi Ismail juga sependapat dengan Mohamed Maliki dan menyifatkan kenyataan Waytha itu sangat melampau dan amat kurang ajar.
“Kami (GMP) menggesa supaya hukuman setimpal dikenakan ke atas Hindraf atas kebiadapan ini.
“Pada masa yang sama, GMP juga berharap agar insiden yang tidak diingini ini akan memberi amaran kepada orang Melayu supaya lebih bersatu pada masa depan bagi mengelak pihak lain seperti Hindraf mengambil kesempatan,” ujar beliau.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan